Danas smo otvoreni od 10.00 do 18.00
1667220007-untitled-design-25.jpg Galerija (+3)

Badem Butik

Butik Badem je već više od pet decenija dio Baščaršije. Postao je dijelom sarajevske tradicije, ali i porodice Adem u čijem je vlasništvu tri generacije.

Butik Badem je već više od pet decenija dio Baščaršije. Postao je dijelom sarajevske tradicije, ali i porodice Adem u čijem je vlasništvu tri generacije. Dedo je posao pokrenuo prodajući košpice, badem i kikiriki. Ponuda je proširena potom šećernim bombonama, onda rahatlokumima… Postala je nekako praksa da oni koji dolaze u posjet Sarajevu skoro uvijek dobiju zadatak starijih članova porodica – da donesu rahatlokum iz Sarajeva.

Tradicionalno, rahatlokumi se prave sa dodatkom ruže i limuna, mada ćete i u Bademu, ali i drugdje, pronaći desetke novih vrsta. Pored onih sa susamom, lješnjakom, pistacijom, šećerom u prahu i orasima, najnoviji zalogaj rahatluka je lokum sa orasima u oblatnama. Tajna dobrog rahatlokuma je jednostavna - samo da je pun oraha i ne može da ne valja.

Malo toga što se se kupuje u Bademu je domaćeg porijekla. Roba se uglavnom uvozi iz Turske, Egipta i Indije. I ono što je dobra strana butika jeste da kada nešto tražite, može se samo jednom desiti da ne nađete. Slijedeći put će sigurno biti na pultu.