Danas smo otvoreni od 09.00 do 21.00
O nama
Aria

O nama

Sadržaji Projekat Izgradnja O investitoru
Aria

Sadržaji

U ARIA mall-u možete posjetiti prodajne prostore poznatih robnih marki, među kojima su i oni koji su se prvi put pojavili na bh. tržištu. Dio ARIA mall-a su i moderne i sofisticirane uredske prostorije - ARIA Business - koje se protežu do 10 sprata.

U okviru jedinstvenog prostora u samom središtu grada možete posjetiti supermarket, salon ljepote, frizerski salon, dječiju igraonicu, prodajne prostore poznatih robnih marki, uživati u specijalitetima u restoranu, napraviti pauzu uz slatko i slano u Food Courtu, te se osvježiti u cafeima.

Za vrijeme posjete ARIA mall-u, Vaš automobil možete ostaviti na jednom od 479 parking mjesta sa video nadzorom, smještenih na tri podzemne etaže.

1665821456-sadrzaji.jpg

Kada Vas prođe shopping groznica i želite uživati vani, Trg ispred ARIA mall-a površine oko 5.500 m2, idealna je prilika za odmor na otvorenom, jer je u potpunosti opremljen urbanim mobilijarom (klupe za sjedenje, žardinjere sa cvijećem, osvjetljenje, fontana).

Trg je mjesto susreta građana Sarajeva gdje se u organizaciji ARIA mall-a, ali i drugih organizacija, održavaju umjetnički performansi, dječije igraonice i radionice, koncerti, promocije, sportska natjecanja itd.

Za izgradnju i koncept Aria mall-a zaslužan je investitor "Central Park Real Estate" d.o.o. Sarajevo, čiji je osnivač i vlasnik Islamic Development Bank.

1665821667-sadrzaji-ii.jpg
Aria

Projekat

Autor projekta ARIA mall-a je Grupa ARH d.o.o. Sarajevo, na čelu sa glavnim projektantom Seadom Gološem. Osnovni koncept objekta ARIA mall-a je galerija – otvoreni prostor, prostor za izložbu sa kvalitetnim dnevnim svjetlom, u kojem su izložene razne robe i brandovi, umjetnine ili pak usluge i servisi interesantni posjetiteljima. Prozračni prostor vidljiv je s vana iz perspektive pješaka prolaznika. Cilj je bio funkcionalno i vizuelno povezivanje vanjskog i unutarnjeg prostora.

ARIA mall opremljen je savremenim Sistemom za centralni nadzor i upravljanje. Pokretne trake i pokretne stepenice kao i tri brza panoramska lifta namijenjena su posjetiteljima shopping zone, a tri bočna brza lifta korisnicima uredskog dijela ARIA mall-a.

1669215847-projekat.jpg

Zakupcima su na raspolaganju i servisni liftovi. ARIA mall je opskrbljen najsavremenijim sistemima klimatizacije i ventilacije, grijanja, besprekidnim napajanjem električnom energijom, protivpožarnim i vatrodojavnim sistemom, kao i videonadzorom i fizičkim osiguranjem.

Prodajni i ugostiteljski prostori u ARIA mall-u uređeni su prema potrebama i željama korisnika prostora odnosno u skladu sa standardima i zahtjevima njihovih kompanija i partnera. Uredski prostori opremljeni su svim instalacijama potrebnim za savremeno poslovanje uključujući telefonski sistem, računarsku mrežu, internet konekcije, adekvatnu rasvjetu, sistem ozvučenja za distribuciju TV i radio programa...

1669215906-projekat-ii.jpg
Aria

Izgradnja

Projekat izgradnje ARIA mall-a trajao je od je 2006. do 2009. i podrazumijevao je više složenih faza, od rušenja objekta “Sarajke” u samom centru grada, preko izvođenja građevinske jame tehnologijom koja je po prvi put tada primijenjena u BIH, grubih građevinskih radova, instalacija, te do uređenja enterijera.

Rušenje bivše robne kuće „Sarajka“

Rušenje objekta bivše Robne kuće „Sarajka“ do kote +/-0,00 izvedeno je od strane firme „Unigradnja“ d.d. Sarajevo, a nadzor nad radovima vršila je firma „Kubus“ d.o.o. Sarajevo.

Budući da se radilo o rušenju velikog objekta u centru gradske zone, važno je istaći da je cjelokupni posao obavljen bez ikakve štete po okolne objekte te u skladu sa relevantnim propisima i standarima.

1665823267-izgradnja.jpg

Izvođenje građevinske jame

Za izradu zaštitne konstrukcije građevinske jame na objektu ARIA  korištena je tehnologija koja je po prvi put tada primijenjena u Bosni i Hercegovini. Armirano-betonski šipovi, čija je dubina bila i do 14,5 metara, postavljeni su u razmaku 3 m, a na vrhu su povezani armirano-betonskom gredom.

Kompletno lice građevinske jame je obloženo torkretom. Na ovaj način je ostvarena maksimalna sigurnost po okolne objekte, te je spriječen dotok vode prilikom iskopa za tri podzemne etaže.

1665823335-izgradnja-ii.jpg

Građevinski i instalacijski radovi

U rekordnom roku završena je kompletna betonska konstrukcija sa ugrađenim cca 25.000 m3 betona i 3.3 tone armaturnog čelika, 183 tone čelika za čeličnu konstrukciju.

Po prvi put na prostorima BiH upotrijebljen je sistem Volumenske hidroizolacije firme Schomburg/Rethmeier koja uslove vodonepropusnosti postiže dodavanjem tečnog kristalizirajućeg sredstva u svježe pripremljenu betonsku smjesu. Ovaj metod omogućuje brže betoniranje podzemnog dijela konstrukcije i u zimskim uslovima dok istovremeno postiže veći faktor zaštite od prodora podzemnih voda.

1665823366-izgradnja-iii.jpg

Uređenje enterijera

U objekat su ugrađeni najkvalitetniji materijali. Zakupci u ARIA mall-u dobili su priliku da sami uređuju prodajne i ugostiteljske prostore prema svojim potrebama i u skladu sa standardima i zahtjevima njihovih kompanija i partnera, a u smislu organizacije prostora, odabira materijala, ugradnje rasvjete itd.

Osim toga posebnu čar objektu daje posebno riješen projekat vizualnih komunikacija, 20 LCD Displaya, te vrhunsko ozvučenje i rasvjeta.

1669215964-izgradnja-iv.jpg