ARIA - 15 godina sa Vama! Mjesec rođendanskog slavlja!
svi-u-skoli500.jpg Galerija (+2)

Svi u školu

Dvogodišnji projekat podrške uključivanju djece sa poteškoćama u razvoju u redovno školovanje pod nazivom "Svi u školu" bit će promoviran u subotu na Trgu djece Sarajeva. Na tom mjestu će od 11.00 sati biti organizirano druženje djece, koja će crtati svoj svijet mašte.

Fondacija Mozaik, uz finansijsku podršku Fondacije Light for the World iz Austrije i Austrijske razvojne agencije, pokreće dvogodišnji projekat podrške uključivanju djece sa poteškoćama u razvoju u redovno školovanje.

Zajednice u kojima se projekat provodi su Bijeljina, Bugojno, Doboj Jug, Gacko, Kozarska Dubica, Milići, Nevesinje, Rudo, Zavidovići i Zvornik.

 U prvoj fazi projekta planirana je izgradnja pristupnih rampi na osnovnim školama. Uklanjanjem fizičkih barijera želimo doprinijeti ostvarenju osnovnog ljudskog prava – prava na obrazovanje svakog djeteta i samim tim stvaranju boljeg i kvalitetnijeg okruženja za najmlađe članove našeg društva. Kako bismo obilježili početak projekta, u subotu, 30.05.2009. godine organizujemo promociju na Trgu djece Sarajeva ispred BBI Centra.Na tom mjestu će od 11.00 sati biti organizirano druženje djece, koja će crtati svoj svijet mašte. Sam koncept druženja ima za cilj da ukaže na fizičke barijere ali i na društvene barijere koje su često rezultat nepoznavanja i straha od različitosti. Stoga je ideja druženja i uvažavanja razlika jedna od osnova ove kampanje. Instalacija - stepenice i dječija kolica za osobe sa invaliditetom postavljena ispred BBI centra, simbolički predstavljaju problem na koji želimo da ukažemo. Ako vjerujemo da jednake mogućnosti zahtijevaju različit pristup, onda je rampa na školi jedan od osnovnih pomaka na putu ka inkluzivnom obrazovanju. Mnogi su nam se već pridružili u ovoj kampanji: volonteri partnerske organizacije NVO altruista "Svjetlo" će dijeliti promotivni materijal i malim crtačima pokloniti igračke. Članovi udruženja "Srce puno osmjeha" za ovu priliku pripremili su najmlađim face-painting i oblikovanje balona. U sklopu promocije, na LCD-u BBI Centra bit će prikazivan promotivni video spot koji je kao svoj doprinos ovom projektu uradila produkcijska kuća Pro.ba. Osim pomenutih sponzora, ceremoniju su podržali BBI Centar Sarajevo, Općina Centar Sarajevo, Coca Cola, Harlequin d.o.o., R&S Sarajevo i Agencija MaŠta. Još jednom im se iskreno zahvaljujemo. Ujedno pozivamo i sve građane koji su u prilici da daju svoj doprinos prikupljanjem sredstava u robi i novcu za akcije izgradnje pristupnih rampi na školama u zajednicama Bosne i Hercegovine.Novčana sredstva možete uplatiti na račun u Raiffeisen Bank Sarajevo:161-00000000000-11, poziv na broj: 533711000-52000584. Ne zaboravimo - svako dijete je obaveza svake odrasle osobe!Fondacija MozaikTel: 033 265 290Fax: 033 266 482E-mail: info@mozaik.bawww.mozaik.ba

Zadnje vijesti

Discover our latest news, sales & events